Ingredienser (4 portioner) | Instruktioner | |
![]() |
![]() |
|
ca 600-700 g nötkött (högrev, grytstek... valfritt) 2 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 kvistar (1 knippe) färsk timjan
5-6 dl rödvin
3-4 msk konc kalvfond
1 liter vatten
1-2 msk flytande honung
t;div>2 stora morötter
400 g svamp (champinjoner, kantareller...)
Milda culinesse till stekning
ca 2 msk maizena + vatten
|
Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar.
Skala, halvera och skiva lök i tunna skivor. Skiva vitlöken tunt.
Bryn köttet i stekgryta. Tillsätt lök, vitlök och timjankvistar. Låt fräsa med i ca 2 minuter.
Häll på rödvin, kalvfond och vatten.
Låt koka upp och skumma av med en sked.
Sätt på lock och låt sjuda i 2-3 timmar tills köttet är mört.
Smaka av med salt och svartpeppar om behov finns. Häll i honungen.
Red av köttgrytan till önskad konsistens med maizena utrört i lite vatten.
När ca 1 timme återstår, skala och skär morötterna i 4 cm stora bitar. Lägg i köttgrytan.
(Temperaturen kan behöva höjas tills börjar sjuda igen)
Skär bacon i småbitar, stek i stekpanna tills knaprigt.
Skär champinjonerna (svampen) i fyra delar. Stek med milda culinesse i stekpanna.
Ev. salta lite på champinjonerna i stekpannan när de är nästan klara.
När grytan är klar, lägg i svampen och bacon-bitarna. Rör runt.
Samtidigt som morötterna skalades, skalade jag potatis och kokade i kastrull sista timmen.
Gjorde pressad potatis med potatispress, jättegott till köttgryta!
Ev. garnering med persilja.
|